Přeskočit na hlavní obsah

Maňana, vo co go?

Snad každý, kdo se o zajímá, dnes od rána přemýšlí, jak se mohla vláda včera v noci dopracovat k takovému bezvládí.  

Začíná to špatnou volbou. Důvody pominu, popsala jsem je v předešlých článcích. Frustrovaná část společnosti zvolila a za nic na světě nepřizná pochybení. V hnutí ANO možná bylo pár lidí ochotných být prospěšní, ale jako by je poté někdo naprogramoval. Hlasují jak roboti. Nezvedají ruce pro konstruktivní návrhy opozice, jen aby se zavděčili soudně trestanému zakladateli hnutí, oligarchovi, který kličkuje mezi zákony s nebývalou bravurou. Dělají, že to nevidí, nebo ho za to obdivují? O co jde jim? O dočasný pobyt na výsluní? Ale za jakou cenu! Mnozí se za sebe později budou stydět.

Nejsou snad tak neinteligentní, aby nevěděli. Mnohokrát se odhalil. Naposled v uplynulých dnech, kdy zesměšnil spolupracující komunisty. V lednu mu pomohli k prodloužení nouzového stavu a on je krátce na to podrazil. 

Okamžiky, kdy nedodržel slovo, by vydaly na přílohu časopisu. Vloni  roušky - komu je poté, kdy se v březnu  kasal, že je jich dost, osobně dovezl? 

Pak převzal odpovědnost za řešení covidové krize. Později i za očkování. Když se situace vyvíjela nepříznivě, vyměnil ministra zdravotnictví, později to vylepšil jeho nastrčením, kdykoli jde o přihlášení se k zodpovědnosti.

A co starší podraz vůči koaličním partnerům ohledně osoby ministra zahraničí a posléze kultury? 

Ono to vlastně nevadilo ani ČSSD.

Maňána, život jde dál, vo co go?

Saze bouchly opozici i komunistům, když jim dal najevo, jak o ně nestojí. V den, kdy je potřeboval přinejmenším tak zoufale, jako člověk s infarktem lékaře, odjel do Srbska, místo aby v pokleku prosil a sliboval. 

Zřejmě si uvědomuje, jak těžké je jeho slibům věřit. Za osm let v nejvyšší politice  je profláknutý jako ten, jehož slovo rozhodně není slovo chlapa. 

Komu vadí jeho bagatelizace problémů?

Maňana, vo co go?

V klídku nechávají část společnosti i zcela nedávné excesy poslanců ANO. J. Faltýnek měl letět po kauze Vyšehrad, stejně jako musel odejít ministr zdravotnictví. M. Hnilička rovněž. Jak to, že je oba premiér napřed slovně odsoudil a pak ponechal ve funkcích? Co za tím vězí?

A co my? Jsme už tak okoralí, že nedomýšlíme hloubku ubohosti, s jakou se provinilec zbaví hříchu desátkem na charitu nebo opuštěním jedné z mnoha funkcí, přičemž tu, na které záleží, si s posvěcením premiéra ponechá?

Kolika lidem dochází, že je důležité pro morálku v zemi morálku vyžadovat od sebe navzájem? Já to nevím, ptám se, ale nezdá se mi, že by to byla většina. 

Totiž - komu nevadí nedůslednost, nevyžadování držení slova a zásad, nevadí mu ani premiér,  který popravdě pro své vlastní trestné kauzy ani nemůže jednat rovně.

Jsme v háji, v loji...

Ále - vo co go???


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Návrat k sobě

Zběsilost letícího času. Den postrádá ještě několik hodin. Napětí od rána. Káva vypitá ve stoje, snídaně – koupený sendvič - za chůze. Diář plný. Každé vybočení krade čas. Třeba i telefonát příbuzného nebo kamaráda. Nákupy přes internet. Nejvhodnější čas k vyzvednutí kolem půlnoci. To už tělo vypovídá. Upadá do spánku, trvajícího dvě hodiny. Poté ho budí myšlenky na resty.  Ráno silnější káva než včera. Nastává opět den plný stresu. Zítra totéž.  Přichází víkend. V sobotu pokus číslo jedna o delší spánek. Nejde to, myšlenkový chaos ovládl spánkové centrum. Pokus číslo dvě o snídani s rodinou. Nedokonalý, pokud je mobil po ruce. A bez něj to nejde.  Rozpolcenost. Termíny. Povinnosti. Obavy. Nejistota.  Naštvaná rodina. Klid už není ani doma.  Zavolá kamarád, kamarádka. „Zkrať to,“ vyhrkneš ze zvyku. Máš po kamarádství.  Tvůj život přestává být tvůj. Nemáš čas na partnera, děti, na rodiče, sourozence. Takhle jsi to chtěl/a?  Práce tě měla bavit, živit, rodina naplňovat

Perfect day

  Tak se i druhý díl série knih Jak to vidí Ivanka Adamcová dočkal křtu. „Dvojka“ vyšla za covidu, křest jsme musely s Ivou dvakrát odložit. Takže v sobotu 3. 12. 2022 na Novotného lávce měly knihy, my s Ivou i naše kmotry moc příjemný den.  Snad si to říkají i hosté, kteří zaplnili sál. Loučení bylo večer těžké, nikomu se nechtělo odcházet. Křtily: Terapeutka, hudebnice, autorka mnoha CD, Pavla Štěpničková, která poprvé rozezpívala plný sál. Podruhé se to povedlo hlasovému improvizátorovi Patriku Kee. Klára Issová nás čtením jedné z mých povídek z „trojky“ tak rozesmála, že jsme se i  na pódiu smíchy dusily. Jak se říká, užila jsem si svých pět minut slávy, ale kdo mě zná, ví, že raději sedím za počítačem. Někdo umí mluvit na jevišti, někdo zpívat a hrát, já raději píšu. A Iva? Jak jsme se včera přesvědčili, umí nejen mluvit, ale i zpívat. Patrik Kee jí při svém vystoupení předal mikrofon a my nestačili údivem valit oči. Protože mám ráda jazz, řekla bych to jeho slangem - Iva br

Bolševik v nás

Poznamenal nás, nečekala jsem, jak moc se obrovské části společnosti komunismus vepsal do krve. Celých dvaatřicet let od pádu komunismu určité voličské množině, ale potažmo ani nám, neb jsme s tím dosud nic neudělali, nevadí, že se do vrcholné politiky stále dostávají  PŘESVĚDČENÍ  komunističtí šíbři různého ražení a morálky.  Nevadí, že jsme sice komunistický režim vyhlásili za zločinný, ale dovolili komunistům, aby si udrželi stranu,  hlasovali ve volbě prvního, druhého a třetího i čtvrtého v jednom prezidenta. V předešlé vládě dokonce diktovali vládě, byť v ní přímo nebyli. Nevadí, že se tu nerespektují zákony, že se tu nedrží slovo, sliby, neplatí dohody. Však co, jsme na to zvyklí. Nevadí, že se současný prezident, ač se rád od komunismu distancuje, chová jako vysoce postavený komouš - podváděl v kampani, lhal a lže a lže. A lže. Není prezidentem „dolních deseti milionů“, nevyhodil kancléře, který nezískal prověrku, ač nám to slíbil, stručněji neuděl nic, aby nás přesvědčil, že je