Přeskočit na hlavní obsah

Takovým dárkem neurazíte

Co je vedle květin bonboniér nebo čokolád nejrozšířenější dárek? 
Řekla bych hrnek. 
Hrníček. Šálek. Kafáč. 
Možná si pomyslíte – další pracholep. Pak si do něj ze slušnosti uvaříte svůj první nápoj a v tom okamžiku se hrnek stane součástí vašich dnů. 
Darovat hrnek má spoustu kladů. Rozbíjejí se, nový může být náhradou - mnohdy nečekaně radostnou. Brzy ho začnete používat zcela automaticky. Jindy na vás zbude, když jsou všichni jeho druhové v myčce.
Někdo má sady stejných, já ne. U mě  je každý originál. Sady hrnků jsem měla v celém životě jen dva, z jedné zbyly dva a z druhé jeden. To jsou ty nejodolnější po čtyřiceti letech používání.
Přivezla jsem si je z Petrohradu, tehdy Leningradu. Jsou z kostní moučky, takřka průsvitné, káva z nich vždycky chutnala fantasticky, ať to byl do roku 1989 pouze Standard nebo posléze desítky druhů káv z celého světa.
Část hrnků je u nás světových. Když jsme po sametové začali cestovat, nebylo moc peněz, a tak jsme se dohodli, že si každý užije zemi se vším všudy a nebude se trápit, co komu přivézt. Dovolen byl jenom hrnek. 
Několik jich mám z tiskovek. Tři se odstěhovaly s jedním členem rodiny a zase se společně vrátili. Před kolegy je dítě prý uhájilo vlastním tělem, takový o ně byl zájem. 
Kdo má který hrnek nejraději, poznám i podle toho, v jakém pořadí je nacházím v myčce. Některé se tam ani neobjeví, každý si je rovnou umyje (nebo taky ne). Jeden čas jsem si ty své hlídala, protože jsem je často nacházela po celém bytě. Jenže – to bych musela dávat bokem celou řadu hrnků, a tak jsou už skoro všechny rodině k dispozici. Díky tomu vím, který je u nás doma zcela nejoblíbenější. Jako první po něm sáhne i hostující člen rodiny. Přeju mu to, protože když se to tak vezme, mám svých nejoblíbenějších několik.  

Nabízím defilé těch, o kterých píšu. Třeba potěším dárce, kteří čtou můj blog. Poslední tři jsou z tiskovek. 











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Návrat k sobě

Zběsilost letícího času. Den postrádá ještě několik hodin. Napětí od rána. Káva vypitá ve stoje, snídaně – koupený sendvič - za chůze. Diář plný. Každé vybočení krade čas. Třeba i telefonát příbuzného nebo kamaráda. Nákupy přes internet. Nejvhodnější čas k vyzvednutí kolem půlnoci. To už tělo vypovídá. Upadá do spánku, trvajícího dvě hodiny. Poté ho budí myšlenky na resty.  Ráno silnější káva než včera. Nastává opět den plný stresu. Zítra totéž.  Přichází víkend. V sobotu pokus číslo jedna o delší spánek. Nejde to, myšlenkový chaos ovládl spánkové centrum. Pokus číslo dvě o snídani s rodinou. Nedokonalý, pokud je mobil po ruce. A bez něj to nejde.  Rozpolcenost. Termíny. Povinnosti. Obavy. Nejistota.  Naštvaná rodina. Klid už není ani doma.  Zavolá kamarád, kamarádka. „Zkrať to,“ vyhrkneš ze zvyku. Máš po kamarádství.  Tvůj život přestává být tvůj. Nemáš čas na partnera, děti, na rodiče, sourozence. Takhle jsi to chtěl/a?  Práce tě měla bavit, živit, rodina naplňovat

Perfect day

  Tak se i druhý díl série knih Jak to vidí Ivanka Adamcová dočkal křtu. „Dvojka“ vyšla za covidu, křest jsme musely s Ivou dvakrát odložit. Takže v sobotu 3. 12. 2022 na Novotného lávce měly knihy, my s Ivou i naše kmotry moc příjemný den.  Snad si to říkají i hosté, kteří zaplnili sál. Loučení bylo večer těžké, nikomu se nechtělo odcházet. Křtily: Terapeutka, hudebnice, autorka mnoha CD, Pavla Štěpničková, která poprvé rozezpívala plný sál. Podruhé se to povedlo hlasovému improvizátorovi Patriku Kee. Klára Issová nás čtením jedné z mých povídek z „trojky“ tak rozesmála, že jsme se i  na pódiu smíchy dusily. Jak se říká, užila jsem si svých pět minut slávy, ale kdo mě zná, ví, že raději sedím za počítačem. Někdo umí mluvit na jevišti, někdo zpívat a hrát, já raději píšu. A Iva? Jak jsme se včera přesvědčili, umí nejen mluvit, ale i zpívat. Patrik Kee jí při svém vystoupení předal mikrofon a my nestačili údivem valit oči. Protože mám ráda jazz, řekla bych to jeho slangem - Iva br

Bolševik v nás

Poznamenal nás, nečekala jsem, jak moc se obrovské části společnosti komunismus vepsal do krve. Celých dvaatřicet let od pádu komunismu určité voličské množině, ale potažmo ani nám, neb jsme s tím dosud nic neudělali, nevadí, že se do vrcholné politiky stále dostávají  PŘESVĚDČENÍ  komunističtí šíbři různého ražení a morálky.  Nevadí, že jsme sice komunistický režim vyhlásili za zločinný, ale dovolili komunistům, aby si udrželi stranu,  hlasovali ve volbě prvního, druhého a třetího i čtvrtého v jednom prezidenta. V předešlé vládě dokonce diktovali vládě, byť v ní přímo nebyli. Nevadí, že se tu nerespektují zákony, že se tu nedrží slovo, sliby, neplatí dohody. Však co, jsme na to zvyklí. Nevadí, že se současný prezident, ač se rád od komunismu distancuje, chová jako vysoce postavený komouš - podváděl v kampani, lhal a lže a lže. A lže. Není prezidentem „dolních deseti milionů“, nevyhodil kancléře, který nezískal prověrku, ač nám to slíbil, stručněji neuděl nic, aby nás přesvědčil, že je